Herbata ziołowa – Yerba Mate ma wysoki poziom bezpiecznego piżma

Yerba mate
Yerba Mate lub matao, zwana również cimaras lub chimarrondo, to oryginalna południowoamerykańska herbata ziołowa. Powstaje z suchych liści liścia Ilex paraguariensis, znanego również jako yerba mate. Liście są gotowane na parze, a następnie mielone na proszek. Istnieje wiele innych form tego napoju, ale jest to oryginalna. Mówi się, że po raz pierwszy został spożyty przez Inków w Ameryce Południowej ponad 500 lat temu.

Yerba Mate jest bogata w kofeinę, garbniki, żelazo, wapń, mangan oraz szereg witamin. Oznacza to, że jest świetnym zastrzykiem energii i pomaga radzić sobie z cukrzycą, chorobami serca i ciśnieniem krwi. Stwierdzono jednak, że zwiększa ciśnienie krwi i może być śmiertelne, jeśli jest przyjmowany w nadmiarze. Ma delikatny słodki smak, który wielu osobom jest trudny do przełknięcia, zwłaszcza jeśli jesteś przyzwyczajony do mocniejszych herbat, takich jak czarna herbata lub czarna kawa. Liście są spożywane tylko wtedy, gdy herbata jest spożywana w całości.

Herbatę yerba mate można spożywać w formie suplementu lub w oryginalnym stanie. W najczystszej postaci liście są po prostu zwijane na słońcu, suszone i pozostawiane do wyschnięcia na powietrzu, aż nadejdzie czas na spożycie. Ponieważ liście tracą większość swoich właściwości przeciwutleniających, gdy są suszone, powinieneś przyjmować zalecaną porcję jednej uncji do czterech razy dziennie. Aby uzyskać najlepsze rezultaty spożywaj liście zaraz po ugotowaniu. Jeśli wlejesz przegotowaną wodę na patelnię, gdy mate jest jeszcze gorąca, ugotujesz liście, a ich właściwości przeciwutleniające zostaną utracone wraz z ciepłem.

Nie przeprowadzono ostatecznych badań wykazujących zwiększone ryzyko raka lub innych poważnych komplikacji zdrowotnych po piciu yerba mate. Jednym z możliwych efektów może być zwiększone ryzyko raka przełyku u mężczyzn, ze względu na wysokie stężenie resweratrolu w roślinie. Resweratrol jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że ​​spowalnia uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki. Spowalniając te szkodliwe toksyny, może pomóc spowolnić rozwój raka, a nawet całkowicie zapobiec jego wystąpieniu. Właśnie dlatego suplementy rezerwacyjne zaczynają być popularne, ponieważ zapewniają naturalne źródło rezerwacji i innych przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w ochronie przed rakiem i innymi problemami zdrowotnymi.

Chociaż istnieje wiele korzyści zdrowotnych związanych z yerba mate, istnieje również kilka potencjalnych zagrożeń, o których powinieneś wiedzieć. Liście zawierają rodzaj toksyny roślinnej zwanej kofeiną, która może być śmiertelna, jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Zawartość kofeiny jest zazwyczaj rozcieńczana z liśćmi przed przygotowaniem ich na herbatę, ale ilość spożyta podczas przetwarzania może nie być wystarczająca, aby stworzyć jakiekolwiek zagrożenie. Inne niebezpieczeństwo wiąże się z samą rośliną, Paraguariensis. Ta roślina zawiera związek zwany bezpiecznym piżmem.

Badanie opublikowane w Journal of Environmental Toxicology wykazało, że przyjmowanie dużych dawek może powodować skutki uboczne o wysokim poziomie. To badanie opublikowane w czasopiśmie wykazało, że poziom bezpiecznego piżma znalezionego w herbacie prowadził do niższego poziomu ciśnienia krwi i niższej częstości akcji serca niż ta sama ilość w herbacie placebo. Poziom koncentracji był wystarczający, aby spowodować uszkodzenie serca, a to uszkodzenie mogło doprowadzić do udaru. Ta wiadomość pojawia się w czasie, gdy dostępnych jest więcej informacji na temat bezpieczeństwa tego napoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *